Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بحران آب در استان خوزستان با محوریت مناطق غرب و جنوب غرب این استان در پایاب رودخانه کرخه در روزهای گذشته به اوج خود رسید تا جاییکه در مناطق پایین دست و روستاهای اطراف هورالعظیم شاهد صفر شدن منابع آبی بودیم که فشار بسیار زیادی را به کشاورزی و دامپروری مردم این منطقه وارد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به  طور عمده یکی از اصلی‌ترین دلایل بحران آب  شکل گرفته در حوضه کرخه ناشی از کمبود بارندگی و کاهش آورد سالیانه این رودخانه است. در همین راستا بر اساس گزارش وضعیت بارندگی از ابتدای مهرماه سال 99 تا 30 تیر سال 1400، بارش در حوضه کرخه با کاهش 176 میلمتری نسبت به سال گذشته مواجه شده است.

از طرفی برخی منابع در وزارت نیرو از کاهش 70 درصدی آورد سالیانه رودخانه کرخه نسبت به مدت مشابه صحبت می‌کنند.

البته در روزهای اخیر با 2 برابر شدن خروجی سد کرخه که منبع اصلی تامین آب برای هورالعظیم است، شاهد افزایش ورودی آب به هورالعظیم هستیم و با توجه اینکه آب باید فاصله 300 کیلومتری را طی کند تا از سد کرخه به هور برسد، ورودی آب این تالاب در روزهای آتی بیشتر شده و به 20 متر مکعب بر ثانیه افزایش می‌یابد.

*سوء مدیریت دولت، بحران آب خوزستان را تشدید کرد

علاوه بر مسئله خشکسالی بی‌سابقه در سال‌های اخیر، سوء مدیریت ارگان‌های دولتی از جمله وزارت نیرو در مسئله مدیریت منابع آب و تن‌دادن به درخواست‌های غیرکارشناسی زمینه تشدید بحران آب در خوزستان را به وجود آورده است.

در شرایطی که مخزن سد کرخه در سال 98 به دلیل سیلاب‌های فرودین‌ماه آن سال لبریز از آب بود اما سو مدیریت و رهاسازی آب بدون توجه به خشکسالی پیش‌رو از دلایل قابل توجه در بحران آب به حساب می‌آید.

*خروجی سد کرخه با در نظر گرفتن ریسک بحران آب پاییز 75 متر مکعب بود

بر اساس مجموع دلایل اتفاق افتاده در حال حاضر سد کرخه به عنوان بزرگترین مخزنی کشور با ظرفیت 5.9 میلیارد متر مکعب تنها 0.76 میلیارد متر مکعب ذخیره قابل استفاده دارد و 87 درصد از ظرفیت این سد خالی و غیر قابل استفاده است.

علاوه بر اینکه تراز آبی سد کرخه به کمترین میزان خود در سال‌های اخیر رسیده است، سازمان هواشناسی از تداوم وضعیت کاهش بارندگی تا آذرماه سال 1400 خبر می‌دهد و بارش قابل توجهی تا انتهای فصل پاییز پیش‌بینی نمی‌شود.

کنار هم قرار دادن 2 واقعیت حجم بسیار کم آب سد کرخه و تداوم شرایط خشکسالی تا آذرماه سال جاری منجر شد تا سازمان آب و برق خوزستان به عنوان متولی تنظیم خروجی سدهای استان خوزستان، خروجی 75 متر مکعب در ثانیه را برای سد کرخه در نظر بگیرد.

لازم به تاکید است،تعیین خروجی 75 متر مکعبی در شرایطی تعیین شده است که کاهش ریسک کمبود آب در پاییز مد نظر متولیان این حوزه قرار داشت.

*چرا آب سد کرخه به هورالعظیم نمی‌رسید؟

با توجه به فاصله 300 کیلومتری سد کرخه تا تالاب هورالعظیم، مقرر بود این 75 متر مکعب آب در ثانیه با پرداخت حق‌آبه قانونی در مسیر نهایتا با دبی 13 الی 14 متر مکعب به هور العظیم برسد اما برداشت بیشتر از حق آبه در مسیر به ویژه توسط مزارع شلتوک‌کاری سبب شد تا هیچ آبی به تالاب هور العظیم نرسد و شاهد بحران آب در روستاهای اطراف این منطقه باشیم.

پس از شدت گرفتن فشار وارد شده به مردم ساکن غرب و جنوب غرب استان خوزستان، در اقدامی مقرر شد تا خروجی سد کرخه از 75 متر مکعب بر ثانیه به 160 متر مکعب افزایش پیدا کرده و بیشتر از 2 برابر شود.

با این وجود در حال حاضر تنها 8 متر مکعب بر ثانیه آب وارد هورالعظیم شده پیش‌بینی می‌شود در روزهای آتی این عدد به 20 متر مکعب بر ثانیه افزایش پیدا کند.

واکاوی آمار ارائه شده بیانگیر آن است که بیش از 87 درصد از آب رها شده رود کرخه در مسیر 300 کیلومتری مورد استفاده قرار می‌گیرد. از همین رو حل کوتاه مدت بحران آب خوزستان نیز در گرو حل مشکل همین 87 درصد آبی است که از سد کرخه به هور العظیم نمی‌رسد.

در همین راستا، قاسم تقی زاده خامسی، معاون آب و آبفای وزیر نیرو در بیان عمده مصارف آب سد کرخه که زمینۀ نرسیدن آب به هورالعظیم را فراهم می‌کند، گفت: «کشت محصولات کشاورزی با نیاز آبی بالا مثل شلتوک در خوزستان 3.5 میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد.»

معاون آب و آبفای وزیر نیرو با اشاره به راه حل کوتاه مدت حل مشکل خوزستان تاکید کرد:« راه حل این معضل توجه به معیشت جایگزین کشاورزان و رعایت الگوی کشت و کاشت محصولات کم آب‌طلب است.»

*2 برابر کردن خروجی سد کرخه بحران آب خوزستان را حل نمی‌کند

نکته قابل توجه در تصمیم‌گیری پیرامون 2 برابر کردن خروجی سد کرخه بر خلاف بررسی‌های کارشناسی مقایسه حجم آب قابل استفاده در این سد با خروجی 160 متر مکعب بر ثانیه‌ای این سد است.

به گزارش فارس، در شرایطی که خروجی سد کرخه با شدت فعلی ادامه داشته باشد، ذخیره آب قابل استفاده سد کرخه در مدت کوتاهی به اتمام خواهد  رسید و هیج آبی برای پشتیبانی از کشت گندم به عنوان محصول استراتژیک پاییزه و حتی مصرف شرب مردم منطقه رود کرخه باقی نمی‌ماند.

به نظر می‌رسد، افزایش خروجی سد کرخه در روزهای گذشته نمی‌تواند درمانی برای مسئله بحران آب خوزستان تلقی شده و تنها مُسکنی کوتاه مدت برای این مسئله است. در همین راستا توجه به دلایل نرسیدن 87 درصد آب از سد کرخه به هور العظیم و تعیین الگوی کشت متناسب با شرایط می‌تواند راهکار کوتاه مدت پایدارتری برای مشکل خوزستان تلقی شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سد کرخه بحران آب خوزستان افزایش خروجی سد کرخه بحران آب متر مکعب بر ثانیه بحران آب خوزستان خروجی سد کرخه قابل استفاده هور العظیم سد کرخه 75 متر مکعب آب سد کرخه کوتاه مدت 2 برابر 87 درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۹۴۳۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هیچ محدودیتی برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت وجود ندارد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، جواد اوجی وزیر نفت امروز (چهارشنبه، ۱۹ اردیبهشت) در آیین گشایش رسمی بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز و پالایش و پتروشیمی گفت: بیست و هشتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی یکی از رویداد‌های مهم منطقه است که به لطف پروردگار بیش از ۱۷۰۰ شرکت داخلی و ۲۵۰ شرکت خارجی حضور دارند که نشانه پویایی صنعت نفت است.

وی افزود: خوشبختانه هر سال شرکت‌ها با حضوری پرشور در این نمایشگاه شرکت دارند و این امر موجب شده که در دولت ۱۳ با اتکا و پشتیبانی فعالان این حوزه اتفاقات خوبی رقم بخورد و با استفاده از ظرفیت داخلی توسعه پروژه‌ها را شاهد هستیم.

وزیر نفت بیان کرد: در شروع به کار این دولت میزان تولید و صادرات چه وضعیتی داشت و با اتکا به توان سازندگان داخلی چه وضعیتی دارد. در ابتدای دولت پروژه‌های نیمه تمام وجود داشت و با در اولویت قرار دادن پروژه‌های ارزآور با برنامه ریزی کار خود را آغاز کرد.

اوجی گفت: سال گذشته با اتکا به توان سازندگان داخلی ۷۹ پروژه به ارزش ۱۶.۵ میلیارد دلار به اتمام رساندیم که برخی از آنها نزدیک به یک دهه متوقف شده بودند.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه امسال از دستاورد‌های دولت رونمایی می‌کنیم، ادامه داد: ۵۴ میلیون متر مکعب به ظرفیت گاز اضافه شد و ۵۰ میلیون متر مکعب به ظرفیت پالایشی گاز کشور و بیش از ۲۲۰ هزار بشکه در روز به ظرفیت فرآورده‌های نفتی افزوده شد و نزدیک به ۱۰ میلیون تن به محصولات پتروشیمی دست یافتیم.

وی بیان کرد: یکی از دستاورد‌های بزرگ فاز ۱۱ پارس جنوبی بود که به همت کارکنان صنعت نفت به بهره برداری رسید و اکنون ۱۲ میلیون متر مکعب گاز برداشت می‌شود که تا پایان دولت به ۳۰ میلیون متر مکعب می‌رسد و در سال‌های آتی آن به ۵۰ میلیون متر مکعب می‌رسد.

اوجی با تأکید بر اینکه هیچ محدودیتی برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت وجود ندارد، گفت: براساس آنچه وزارت نفت و بانک مرکزی از عملکرد این صنعت ارائه داده در سال گذشته رشد اقتصادی گروه نفت و گاز ۲۰ درصد بوده است و سال گذشته توانستیم علی‌رغم محدودیت‌ها بیش از ۳۵ میلیارد دلار صادرات نفت داشته باشیم.

بنابر این گزارش، بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی صبح امروز (چهارشنبه، ۱۹ اردیبهشت ماه) با حضور وزیر نفت و با شعار «صنعت نفت، جهش تولید، بهینه‌سازی فناورانه» در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران افتتاح شد.

در این دوره از نمایشگاه ۱۷۰۰ شرکت ایرانی و ۲۵۰ شرکت خارجی از ۱۲ کشور روسیه، چین، آلمان، فرانسه، ژاپن، کانادا، ایتالیا، ترکیه، بلاروس، هندوستان، اتریش، آرژانتین حضور دارند.

همچنین بیش از ۸۰ شرکت دانش‌بنیان، ۲۳ دانشگاه و ظرفیت حضور ۶۴ شرکت استارت‌آپی در محل سالن‌های ۱۰ و ۱۱ نمایشگاه بین المللی ایجاد شده است.

متراژ در نظر گرفته شده برای شرکت‌ها حدود ۵۰۰۰ مترمربع است و در فضایی به وسعت ۷۰ هزار متر مربع، به عرضه دستاورد‌های خود در صنعت نفت خواهند پرداخت.

در حال تکمیل...

دیگر خبرها

  • گلایه برخی گندم کاران کرمانی از تاخیر در پرداخت پول گندم
  • هیچ محدودیتی برای سرمایه‌گذاری در صنعت نفت وجود ندارد
  • دیدارفرماندار،فرمانده سپاه و گروهای جهادی با امام جمعه کرخه
  • برنامه پرواز‌های فرودگاه شیراز؛ چهارشنبه نوزدهم اردیبهشت
  • نکات مهم در انتخاب گیربکس صنعتی
  • شوش و کرخه قطب کشاورزی خوزستان و کشور محروم از تسهیلات و امکانات کشاورزی
  • کونسیسائو همسایه طارمی می‌شود
  • منبع تغذیه طرح آبرسانی غدیر از دز به کرخه تغییر یافت
  • محور علی آباد-گرگان با ثبت ۷۶ هزار تردد جز پر ترددترین محورگلستان
  • ذخیره‌سازی ۳۰ میلیون متر مکعب آب در سازه‌های آبخیزداری هرمزگان